Keskustelimme vuokraisäntäni kanssa asuinalueemme jätehuollosta, tai siis siitä kun sitä ei yksinkertaisesti ole. Vuokraisäntäni on noin 50-vuotias ja muisteli että joskus hänen lapsuudessaan alueellamme oli ollut kunnan järjestämä jätteidenkeräys. Hän myös naureskeli sitä että koko ajan joku asuinalueen kunnan kiinteistövero tai vastaava nousee, mutta vastikkeeksi ei tarjota mitään. Kunta ei järjestä alueella mitään jätteidenhuoltoa tai minkäänlaista teiden kunnossapitoa, katuvalaistusta tai mitään mitä nyt esimerkiksi Suomessa tehtäisiin. Mikäli alueella on katuvaloja ne ovat yksittäisten talojen edessä ja talojen omistajat ovat ne kustantaneet. Lisäksi hiekkatiet ovat todella huonossa  jamassa aina sadekautena ja näkemäni mukaan alueen asukkaat laittavat palveluskuntansa kunnostamaan teitä ainakin oman talonsa lähiedustalla. Tämä kunnostus on siis vain ensihuoltoa, joka ei kestä kauaa ja pian tiet ovat taas samassa jamassa.  Vuokraisäntäni naureskeli sitä että maksavat kunnalle siis käytännössä pelkästään siitä että talo seisoo paikallansa.

Vuokraisäntäni jatkoi kertomalla kuinka hän oli saanut kirjeen kunnalta jossa häntä käskettiin lopettaa viemästä roskiaan talolle johtavan tien toiselle puolelle ojaan. Vuokraisäntäni kertoi tätä huvittuneena, että vain koska hänen talonsa sattuu olemaan lähinnä tätä epävirallista kaatopaikkaa niin hänen oletetaan olevan ainoa joka vie roskansa sinne. Hänen mukaansa monet lähitalot käyttävät tätä kaatopaikkaa. Sinänsä mielenkiintoista ja hyvin tyypillistä, että kunta käskee ihmisiä olemaan roskaamatta, mutta sitten ei järjestetä minkäänlaista jätehuoltoa tai anneta vaihtoehtoa roskien hävittämiselle.

On jotenkin kiusallista heittää omia jätteitä ojaan ja sitten myöhemmin nähdä kun joku penkoo omaa roskapussia ja löytää sieltä muka jotain löytämisen arvoista. Työmatkallani kuljen aina erästä tietä pitkin, jonka varrella on todella paljon jätteitä ja tätä samaa tietä kulkevat päivittäin myös sadat lapset lähellä sijaitsevaan kouluun. Yllättävää on että tämä ratkaisu heittää roskat vaan ojaan ja välillä polttaa ne on kuitenkin toiminut jo vuosikymmeniä tälläkin alueella, siis siinä mielessä toiminut että alue ei kuitenkaan huku jätteisiin. Toinen asia on sitten kokonaan kuinka ympäristöystävällistä tämä polttaminen on tai terveellistä esimerkiksi hengittää tätä ilmaa, kun kaikki jätteet poltetaan ihan talojen vieressä. Välillä käryääkin kyllä ihan kunnolla. Pääkaupungissa ystäväni asuu hieman ns. paremmalla asuinalueella ja heilläkin jätehuolto on sitä että kaivetaan kuoppa takapihalle ja siinä poltetaan kaikki jätteet.

 

Täällä oikeasti todella hahmottaa kuinka paljon itse tuottaa roskaa, kun vie itse omat jätteensä tien toiselle puolelle ojaan. Joka kerta tuntuu kauhealta heittää roskat vaan tien poskeen, saman tien varrelle, jota pitkin itsekin kulkee päivittäin. Tuntuu että eihän näitä roskia voi vaan tähän jättää ja ahdistaa oma osallisuus Afrikan jätekasojen rakentamiseen. Toisaalta sitä tuottaa ihan samalla lailla jätettä missä vaan, mutta sitä ei tiedosta kun jätteet kuljetetaan jonnekin piiloon, eikä niiden kanssa tarvitse elää vieri vieressä vuodesta toiseen (ja haistella niitä). Jätekasojen kasvamista ei myöskään todellakaan helpota se että täällä joka paikka pursuaa muovia ja (huonolaatuisia) muovipusseja ja saatavilla oleva tavara on pitkälti todella huonoa laatua ja vähän ajan päästä kaatopaikkatavaraa.

Esimerkiksi voin ottaa laitteen, jonka ostin lahjoituksena työpaikan toimistoon, sellaisen ns. jatkopistorasian, jossa on siis sellainen laatikko, jossa on 5 pistorasiaa (en nyt tiedä miksi sitä kutsutaan). Ihanainen laite kesti kokonaiset 1,5 päivää ja kärähti ja nyt tämä iso paljon muovia sisältävä laite on täyttä kaatopaikkatavaraa ja lojuu toimiston lattialla. Mitään ei kannata ostaa jos sillä ei ole takuuta tai jos se ei ole todella kallista, eli laadukasta! Tai paikallisten mukaan myös jos se ei ole tehty  Saksassa! Saksalla on täällä tosiaan hyvä maine laatutavaran tekijänä, ainakin vielä! Vuokraisäntäni vain totesi tästä kakkos- tai tässä tapauksessa kolmosluokan tavaran roudaamisesta Afrikan markkinoille ja markkinoilta pian seuraavaksi Afrikan kasvaville kaatopaikoille, että Africa is a dumping ground for the rest of the world!

Maarit Rönkönharju