Keskustelin taas kerran ystäväni kanssa,tällä kertaa HIV:stä ja hän päivitteli sitä miten HIV on kokenut hänen mielestään ns. inflaation Sambiassa, koska hänen mukaansa monet ajattelevat että se on ikään kuin vain joku esimerkiksi flunssa, ja jos sen saa ottaa vain lääkettä niin kaikki on hyvin. Nämä HIV vastalääkkeet,  tai mikä niiden virallinen nimi sitten onkaan ovat ilmeisesti hyvin tehokkaita.  Ystäväni sanoi että ihmisten ulkonäön perusteella heistä ei voi sanoa ovatko he HIV positiivisia, koska he näyttävät kaikinpuolin hyvinvoivilta, jos ovat tällä lääkityksellä.  Toisaalta tämä on tietenkin hyvä että HIV positiivinen henkilö voi elää vielä hyvää elämää ja häntä ei voida syrjiä kovin helposti esimerkiksi työmarkkinoilla tartuntansa vuoksi, mikä on täällä yleistä.

Sambiassa ymmärtääkseni suurin osa HIV tartunnoista leviää avioliitoissa tai pitkä-aikaisissa suhteissa, vahvana vallitsevan ja ilmeisesti usein hyväksytynkin pettämiskulttuurin takia. Eräs ihmisoikeuksia ajavassa järjestössä työskentelevä mies sanoi keskustellessamme, että hänen kokemuksensa mukaan naisille suunnatut kondomit ovat Sambiassa yksi suuri syy HIV:n leviämiseen. Kun naisprostituoidut käyttävät samaa naiskondomia usean ”asiakkaan” kanssa, niin nämä miehet saavat toisiltaan HIV:n, mutta luulevat olleensa suojattuja, koska nainen on sanonut heille että hän käyttää kondomia. Tässä tapauksessa vain nainen on suojattu tartunnoilta. Näin miehet palaavat  tyytyväisenä takaisin vaimojensa ja usein lukuisten tyttöystäviensä luokse ja antavat sitten taas heille puolestaan HIV:n.

Olenpa kuullut jopa niinkin törkeästä tapauksesta sambialaiselta naispuoliselta ystävältäni että hänen sambialaisen ystävänsä mies oli pettänyt vaimoaan ja saanut HIV:n ja alkanut ottamaan lääkettä. Hän ei ollut kuitenkaan kertonut vaimolleen että hänellä on HIV, koska hän ei halunnut kertoa vaimolle että hän on pettänyt tätä. Seurauksena mies tartutti vaimolleen HIV:n ja nyt heillä on molemmilla HIV. Miehellä ei ollut rohkeutta kertoa vaimolleen olleensa uskoton, mutta sen sijaan hän antoi vaimolleen mielummin HIV:n!! Pariskunta elelee kuulemma vieläkin yhdessä. Tästä tulee heti mieleeni täällä usein  käytetty fraasi LIFE IS CHEAP, joka tässä tapauksessa pitää todellakinpaikkansa, kun edes oman puolison elämää ei kunnioiteta tuon vertaa.
Itse olen miettinyt tätä HIV:n leviämistä, että siihen saattaisi todellakin tehota mm. naisten taloudellisen itsenäisyyden tukeminen (kuten myös moneen muuhun kehityskysymykseen). Työkokemuksen ja sambialaisten kanssa keskustelujen jälkeen tuntuu että niin kauan kun suurin osa naisista on taloudellisesti muista riippuvaisia, yleensä miehistä, joko aviomiehistä tai poikakavereista niin mm. naisten oikeuksien kehitys on hidasta ja tämä vaikuttaa myös HIV:n leviämiseen. Täällä tuntuu olevan todella normaalia että naimattomilla ihmisillä on useita poika- ja tyttökavereita yhtaikaa. Mutta siis myös naimisissa olevilla!  Naimattomilla naisilla poikakaverit ovat usein kuulemma hyötykäyttöä varten ja mitä useampi poikakaveri on sitä enemmän nainen voi saada heiltä vaikka rahaa, vaatteita tai vaikka lukukausimaksut koulua varten. Toisin sanoen prostituutiota, tyttöystäväkulttuuriin verhoiltuna. On todella surullista että naisten tarvitsee alentua tällaiseen kohentaakseen omaa elämäänsä ja tulevaisuuden mahdollisuuksiaan. Tässä muistuu mieleeni edeltäjäni blogikirjoitus siitä kuinka sambialaiset naiset  kehoittivat häntä hyväksymään jonkun häneen ihastuneen miehen lähestymisyritykset, USE HIM, hän voi ostaa sinulle vaikka autonkin jos olet onnekas! Ei sillä niin väliä jos et ole hänestä romanttisessa mielessä kiinnostunut!!!
 
Eivät toki kaikki naiset täällä ole taloudellisesti näin riippuvaisia miehistä, mutta tämä tuntuu olevan kuitenkin arkipäivää. Mikäli naisilla olisi enemmän taloudellista itsenäisyyttä heidän ei tarvitsisi myydä itseään paremman tulevaisuuden toivossa tai ihan saadakseen leipää pöytään itselleen ja usein lapsilleen, joiden isät ovat lähteneet kävelemään. Myydä itseään siis joko epävirallisesti poikaystäville tai sitten  ihan ”virallisen” prostituution kautta. Tässä tyttö/poikaystäväkulttuurissa on todella suuri määrä tekijöitä takana ja miesten kohdalla suuri tekijä on varmasti vielä voimakkaana muistoissa elävä moniavioisuus, joka on vielä monesti maaseudulla täysin normaalia. Miehet saattavat pitää usein aivan normaalina sitä, että vaimon  lisäksi on useita tyttöystäviä.

Tämä oravanpyöräilmiö ja toisten täysi hyötykäyttökulttuuri tuntuu jotenkin todella lohduttomalta. Mikäli kaikilla ja tässä tapauksessa naisilla olisi perussosiaaliturva taattuna vaikka valtion puolesta heidän ei tarvitsisi ruveta myymään itseään ja toiseksi he voisivat oikeasti jättää pahoinpitelevät ja perhettä terrorisoivat väkivaltaiset aviomiehensä.  Liian usein täällä naiset tulevat katumapäälle tehtyään ilmoituksen väkivaltaisesta miehestä, johtuen siitä että mies saattaa olla ainoa joka tuo leipää pöytään. Mikäli nainen eroaisi miehestä niin miten nainen sitten elättää itsensä ja lukuisat lapset ja näin ollen päättää jatkaa elämistään väkivaltaisen tai vaikka jatkuvasti vaimoaan pettävän miehen kanssa. Toki täällä on myös miehiä jotka eivät käytä väkivaltaa ja ovat muutenkin hyviä miehiä. Eräskin reilu 50-vuotias työni kautta oleva tuttava kertoi että hän aina sanoo muille miehille, että hän on ollut (muistaakseni) 25 vuotta jo naimisissa ja kertaakaan hän ei ole lyönyt vaimoaan, ja että hänen kysyy heiltä, että jos rakastaa toista ihmistä niin miksi häntä pitäisi lyödä. Hän totesi että monesti miehet täällä avoimesti kertovat toisilleen että lyövät puolisoitaan. Suomesta en tiedä, mutta olettaisin (toivottavasti)  että miesten keskuudessa ei kerrota toisille, mikäli joku mies (ja aika monet) lyö naistaan. Puolisoiden pahoinpitely ei kuitenkaan ole Suomessa yleisesti hyväksyttävää. Lopuksi voinkin käyttää  täällä paljon Tv:ssä HIV valistuksessa käytettyä slogania, ”KWAZILA”, eli one love. Tarkoittaen, että HIV:ltä paras suoja on uskollisuus ja yksi kumppani. Itse en henkilökohtaisesti luottaisi täällä kuitenkaan koskaan yhteenkään mieheen niin paljon, että luottaisin siihen että he ovat uskollisia.

Maarit Rönkönharju