Ensimmäiset viikot takana vihreässä ja vehreässä Chipatan ´townshipissä´  Sambiassa.  Oli aika yllätys miten vaivattomasti maahan saapuminen kokonaisuudessaan menikin; ensimmäistä kertaa Afrikkaan lentäessä mielessä oli tottakai moninaisia epäilyksiä ja huolia, joista monet osoittautuivat pian aivan aiheettomiksi.

Saapuminen brittilaisen lentoyhtion koneella Lusakaan sujui ilman sen isompia kommelluksia;  lento meni kokonaisuudessaaan todella hyvin, rinkka oli koskematon eikä sieltä puuttunut mitään (- haluamatta mustamaalata yhdenkään lentoyhtiön mainetta, varoituksen sanana voisi sanoa että etenkin paikallisilla yhtiöillä lentäessä ruumaan jätettyjen laukkujen häviäminen / avaaminen ja  tavaroiden häviäminen on valitettavasti verrattain yleistä), maahantulovirkailijat muuttivat ´normi´- käytännön mukaisesti jo Ruotsin Sambian suurlähetystöstä hankitun business-viisumin aivan toisenlaiseen 30-päivän oleskelulupaan ( joten Ruotsista viisumin hankkiminen etukateen oli sinäänsä ihan turhaa) ja perillä Lusakan kentällä oli vastassa Lusakan Etvolainen vuokraemännän ja tämän auton kanssa. Siitä sitten suoraan Lusakan maahanmuuttovirastoon, jossa sain jätettyä työlupahakupaperit ensimmäisellä yrittämällä ( sinäänsä historiallinen tapahtuma, yleensä virkailijat keksivät kaikenlaista huomautettavaa ja erinäisiä papereita saa metsästää kissojen ja koirien kanssa)!! Kiitos tästä kuuluu suurelta osin EPWDA:lle ( ja EPWDA:n edelliselle etvolaiselle ) heidän toimitettuaan juuri oikeat tarvittavat paperit Lusakaan ja Lusakan Etvolaiselle, joka oli jo ´muutamaan´ kertaan ehtinyt virastossa vierailla ennen tuloani.  Joten ei valittamista!

Ensimmäinen kosketus Sambialaiseen pitkänmatkan bussikulttuuriin sujui myös ilman sen isompia ongelmia.  Tai no, lukuunottamatta Lusakan busssiaseman kaaosta...bussiyhtiöiden lobbaripojat yrittävät repiä neljään eri ilmansuuntaan saadakseen sinut juuri heidän asiakkaakseen, rinkka ja laukut lähtevät käsistä hetkessä ellei niistä pidä kunnolla kiinni ...ja kaikki huutavat tottakai yhteen ääneen. Joten tilanteessa ei auta todellakaan hermostua vaan tietää etukäteen tarkkaan millä yhtiöllä haluaa mennä ja mitä hintaluokkaa tiedustella. Mainitsemisen arvoista on myös musiikin volyymi bussissa, sambia- pop, reggae ja hengellinen musiikki soi yhteen menoon sen minimi seitsemisen tuntia mitä Lusakasta kestää Chipataan, eikä musiikki taukoa hetkeksikään. Jos bussissa haluaa rentoutua / nukkua,  suosittelen hankittavaksi korvatulppia- musiikki kuului niidenkin läpi yhä ihan mukavasti, mutta kuulo säilyi mahdollisesti vaurioitta...

Chipatassa ensimmäiset viikot kuluivat vastaillessa `You´re welcome!`  - toivotuksiin  ja Chipatan kylä-kaupunkiin perehtyessä. ' You're welcome'  tarkoittaa täkäläisesti tietysti 'Tervetuloa'. Englanti on Sambiassa tosiaan yksi virallisista kielistä ja vaikka sen lisäksi maassa on yli 70 eri heimokieltä, Englannin taitaminen on tärkeää esimerkiksi tilanteissa missä vastapuolet tulevat eri puolilta maata  ja täten saattavat puhua eri heimokieliä. Kuulemani mukaan paikallisten heimokielten asema  peruskoulun opetussuunnitelmassa on kuitenkin erittäin heikko ja useat paikalliset ovatkin minulle jo todenneet, miten Chinyanja ja Chewa (Chipatassa puhutut heimokielet) ovat vaarassa hävitä tulevaisuudessa, ellei peruskoulun opetussuunnitelmaan tehdä pian muutoksia.

Chipatan kyläkaupunki sijaitsee mukavasti kukkuloiden välissä ns laaksossa, joten maisemat ovat vehreät ja lämpötilat pysyvät kuuleman mukaan siedettävinä vuoden ympäri. Kaupungin keskustan halkaisee suuri itäinen valtatie joka jatkaa matkaansa Malawiin saakka. Tämä tie on siis myös kaupungin pääkatu jonka varrelle on vuosien varrella noussut erinäistä yrittäjää ja isompaa kauppaketjua ( kuten esim. shoprite, kaupungin ainoa länsimaalaistyylinen ruokakauppa). Pääkadun varrella sijaitsee myös kaupungin ainoat liikennevalot (!!) ja lähitulevaisuudessa liikennevalojen lähimaastoon avataan Chipatan Mall – eli Chipatan ensimmäinen ostoskesus!!  Kylalla liikkuvien huhujen mukaan ostariin tulee myös Chipatan ensimmäinen franchising- pikaruokala, joten on mahdollista, että sen iänikuisen ( mutta siltikin niin maistuvan...) shiman, riisin ja ranskisten lisäksi voidaan Chipatassa pian nauttia myös aidoista burgereista  ( sormet ristiin vege- burgereiden puolesta ) ja ken tietää, jopa pirtelöistä ...ja jäätelöstä.....hmmm

Eli näin, ajat muuttuvat hiljakseen siis myös täällä :)