Näin viisaasti oli sambialainen mies virkkonut saksalaiselle miespuoliselle ystävälleni, joka on minun laillani vapaaehtoistoissa Chipatassa. Ystäväni asuu samassa talossa parin naispuolisen vapaaehtoisen ja sambialaisen pariskunnan kanssa. Sambialaisen pariskunnan mies oli huolissaan ystävästäni kun näki hänen tiskaavan ja tekevän muitakin ”naisten töitä”. Mitä varten hän menee tekemään jotain tällaista kun talossa on naisia paikalla? Riippumatta siis tietenkään siitä että yksikään naisista ei ole saksalaisen ystäväni vaimo tai tyttöystävä. Saksalainen ystäväni puolestaan pitää kokkaamisesta ja ei halua todellakaan antaa esimerkiksi sambialaisen pariskunnan vaimon pyykätä hänen vaatteitaan, koska se ei ole hänestä sopivaa. Tilanne on varmaan nyt jo vähän muuttunut ja sambialainen mies antaa varmaan ystäväni jo rauhassa kokkailla ja tiskailla, mutta varmasti hän pudistelee päätänsä joka kerta ja päivittelee asiaa sambialaisille ystävilleen.

Itse keskustelin hänen kanssaan eräänä iltana ja hän kehui kovasti että osaa kyllä tehdä naisten töitä itsekin, koska ennenkuin meni naimisiin hän teki kaiken itse. Sitten hän lisäsi että kun hän tiesi että menee pian naimisiin hän lopetti täysin pyykinpesun ja odotteli vain vaimoaan, käyttäen lausetta: ”Let me wait, I have someone coming”. Someone eli siis vaimo, toisin sanoen piika. Keskustelumme aikana vaimo istui kiltisti hymyillen hänen vierellään. Toisen kerran kehuin järjestömme sinkulle autokuskimiehellä kuinka hänestä tulee jollekin naiselle hyvä aviomies. Tämä johtuen siitä että mies tekee itse aina lauantaisin kaikki omat kotityöt ja silittää aina joka aamu omat vaatteensa, koska pitää näyttää fiksulta. Tähän naispuolinen kollegani tokaisi että turha luulo, että autokuskimme lopettaa heti kaikki kotityöt samana päivänä kun menee naimisiin. Tähän autokuski vastasi hämmentyneenä että I will still be doing SOMETHING. Tässä
muutamia esimerkkejä siitä kuinka välillä kärsivällisyys on koetuksella tasa-arvoon uskovalla naisella (ja siis tässä tapauksessa myös saksalaisella miespuolisella ystävälläni)!
 

Maarit Rönkönharju